2009. december 8., kedd

Hegyi billegető (meg sirályok...)

Felületes szemmel és nagy távolságról nézve még olyan fajok is könnyen összekeverhetők, mint a viharsirály és a sárgalábú sirály. Álljon itt mindkét fajból egy-egy példány (ha már ma reggel így álltak, amikor néhány fotót készítettem róluk...) A csőrvastagság, a fej alakja akkor is segíthet, ha a madár nagysága vagy a színezete megtévesztene.
Egyébként ma is több ezer sirály verődött össze a vízálláson, hozzájuk társulva pedig az elmaradhatatlan szürke gém is. "Életkép":
Hogy a tollazat színezete milyen különböző lehet ugyanazon faj esetében is, arról gyakran megfeledkezünk. És nemcsak a különböző szögből eső fény miatt, mint ez a kép bizonyítja. Két viharsirály látható a fotón, a távolabbi olyan sötét hátú, hogy messziről is feltűnt. (És bizony egy 7X50-es kézitávcsőbe erősen meresztenem kellett a szemem, hogy vajon nem-e valami ritkább faj került elém. Itt azonban jól látszik, hogy ez is egy "rendes" viharsirály:-)
Az autóhoz visszatérve a Tócó medre felől hirtelen ismerős hangot hallottam: egy hegyi billegető szólt. Ezúttal sikerült közelebbről is lefotóznom a vendéget, egyszer talán még napsütésben is lesz hozzá szerencsém...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése