2009. augusztus 12., szerda

(Part)futó kalandok

Ha az ember majd két hétig lakásfestés miatt van szobafogságra ítélve, akkor bizony már alig várja, hogy "kiszabaduljon". Ma végre én is kijutottam a tározóhoz, ahol kicsit kipofoztam a múltkor épített lest. Madarászásra így már csak egy röpke óra maradt, de ennyi idő alatt is akadt látnivaló. Épp a les előtti tavon gyűlt össze a legtöbb madár. Kócsagból és szürke gémből már kevesebb maradt, jó huszonöten voltak összesen, de köztük még egy kanalasgém ma is előkerült. Füstös, pajzsos- és réti cankók viszont akadtak bőven. Három gulipán is felbukkant, gólyatöcsből meg vagy tizenöt példány mozgott a területen. Köztük sok idei fiatal madár is. Ezek nem itt bújtak ki a tojásból, valószínű, hogy a Lovász-zugi tavak fészkelő állományából származnak vagy valamelyik közeli szikkasztóról jöttek. Nyár végén, ha sekély vízállást találnak itt a Tócó-Kösely menti tározón, rendszeresen itt gyűlnek össze. (A maximum 96 példány volt néhány évvel korábban.)
A szomszédos medencén jóval több a zátony itt még két partimadár-faj is szem elé került: három apró- meg egy Temminck-partfutó. Sajnos ennél közelebbi fotót nem tudtam róluk készíteni, de ezen a képen jól látszanak a két faj közti alapvető különbségek.
(Balra a szürkébb, kevésbé mintás, sárgás lábú Temminck-, jobbra pedig a "tarkább", fekete lábú apró partfutó egyik példánya.)
A Temminck-partfutóról aztán sikerült közelebbi (bár nem tökéletes) képeket is készíteni:


Nagyon örültem a partimadarak megjelenésének!
Már néhány éve nem fordult elő, hogy zátonyok alakultak volna ki a tározón, így az elmúlt esztendőkben a limikolák is elmaradtak. Ennek nemcsak időjárási okai voltak (forró, hosszú nyár tavaly is volt...), hanem az, hogy az itt garázdálkodó vadászok a zsilipekkel megemelték a vízszintet, hogy a vízivadmészárlásuk minél hatékonyabb legyen. Idén még nem mutatkoztak szerencsére, így madártani szempontból is érdekesebb és értékesebb most a terület.
Amint tudok, jövök megint!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése