2011. augusztus 10., szerda

Semmi extra, mégis jó

Ma délelőtt Dorkával és Blankával látogattuk meg a sirályokat. 
(Flóra tegnap volt két hetes, így ő még otthon maradt:-) Igazából semmi érdekes nem akadt, de a gyerekeknek tetszett a hely, így aztán mindenképpen érdemes volt kilátogatnunk. Két fiatal szerecsensirályt sikerült kiszúrnom, ezúttal közelebbről, úgyhogy fotózni is tudtam az egyiket. A hát erős fehér szegélyei ("pikkelyek") nagyon jellemzőek e faj ilyen korú egyedeire. 
Hogy az alábbi fotón egy sárgalábú vagy egy sztyeppi sirály fiatalját sikerült megörökítenem, abban nem vagyok egészen biztos, de én az utóbbira tippelnék. (Persze rosszul... Innen is köszönöm Kovács Gergelynek, aki kisegített: a képen fiatal sárgalábú van.)
A gólyatöcsökből tovább csökken az állomány, ma már negyven alatt volt a számuk. Tegnap kaptam a hírt Papp Gábortól, hogy július végén 83 példányt számolt össze ugyanitt e fokozottan védett fajból. (Vagyis a múltkori 58 egyed mégsem debreceni rekord, ez a 83 viszont annál inkább!!!) Akadt még ma 6 gulipán is, meg vagy 1500 sirály vegyesen. A szeméttelep felett meg rendre felrebbentek a dolmányos varjak, az biztos, hogy legalább 200 példány volt belőlük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése