2009. szeptember 15., kedd

Élő füst

Ez jutott eszembe, mikor ma reggel a Lovász-zugi tavak partján állva a távolban ezt a felhőt megpillantottam. Mint valami nagy füst, úgy gomolygott a levegőben. Persze seregélyek produkálták a nem mindennapi látványt. Mindig ámulatba ejtenek, hogy miképpen képesek egyszerre fordulni akár több ezren is. Azért közelebbről sem csúnya madarak. Egy kisebb csapatot a kocsi ablakából kaphattam lencsevégre.
Igaz, össze sem vethető a téli tollazatuk a nászruhával, de azért ez sem nevezhető közönséges öltözéknek. Madárfestők tudnának bizonyára arról beszélni, hogy milyen részletgazdag is egy ilyen "nyugalmi" ruhás seregélytollazat.

A fehér pettyeket a madarak hasán mindenki ismeri. De ki látta már a seregélyek hátát ilyenkor? Pedig érdemes közelebbről megnézni! Íme:
Érdekes módon partimadarak nem nagyon voltak. Egyetlen pajzsoscankó sem mutatkozott, réti cankóból is csupán egyetlenegyet találtam.
Két erdei cankó társaságában egy havasi partfutó azért előkerült. Nem is mutatnak rosszul így együtt:

Elég messzire voltak, de a havasi partfutóról sikerült egy kissé közelebbi képet is készítenem. Ennek sincs igazi fekete hasfoltja, de a mintázata mégiscsak segít a határozásban:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése